Železničná stanica/Railway station
Bratislava východ
(Toto nie je oficiálna strana ŽSR)
( pohľad na stanicu zo satelitu )

Komisár Rex železničnej polície vyňuchal 40 utečencov
TASRBratislava 10. 09.2004 - Veľkú odmenu si zaslúži služobný pes Železničnej polície, ktorý svojim pánom pomohol vypátrať vo štvrtok ráno na Železničnej stanici Bratislava východ 40 utečencov.
V nákladnom vlaku, ktorý bol naložený medenými anódami, sa chceli nelegálne prepraviť do Rakúska. Pri kontrole vlaku hliadka zistila, že na jednom z vozňov, ktorý pes označil štekaním, je odtrhnutá plomba. Nachádzalo sa v ňom päť Gruzíncov a päť Indov. Pes však štekaním označil ešte dva ďalšie vozne s katódami. Železničiari ich zo súpravy vyradili a odstavili na inú koľaj, kde ich otvorili. V jednom z nich železniční policajti našli 20 a v druhom 10 cudzincov. Išlo o sedem Pakistancov, štyroch Moldavcov, desať Rusov a deväť Čečencov. Z celkového počtu 40 zadržaných cudzincov malo 18 z nich preukaz migranta, zvyšných 22 nie, informoval TASR hovorca ŽP Jozef Búranský.

Ďalší nelegálni migranti sa chceli dostať do Rakúska ukrytí medzi drevom
TASRBratislava 22. 07.2004 - Ďalšia skupina cudzincov sa chcela v stredu nelegálnym spôsobom dostať do Rakúska.
Trom Bangladéšanom a jednému Rusovi, ktorí boli ukrytí na vozni s drevom, však zámer prekazila na Železničnej stanici Bratislava východ hliadka Železničnej polície (ŽP) so služobným psom. Podobný prípad sa odohral aj v utorok.
TASR o prípade informovala hovorca ŽP Jozef Búranský.

Nákladnými vlakmi sa pokúšalo dostať do Rakúska 15 migrantov
SITABratislava 21. 07.2004 - Pätnásti migranti sa pokúšali v utorok nelegálne prepraviť nákladnými vlakmi do Rakúska. Dopoludnia na železničnej stanici Bratislava východ hliadka Železničnej polície (ŽP) so služobným psom zaregistrovala zvuky pripomínajúce detský hlas, ktoré vychádzali zo zaplachtovaného a zaplombovaného vozňa naloženého plechom. V jeho prednej časti sa nachádzali dve ženy s tromi deťmi, vzadu jeden muž a jedna žena. U migrantov našli dva občianske preukazy občanov Slovenskej republiky, ktoré boli svojho času nahlásené ako strata a krádež. Migranti tvrdili, že slovenské doklady totožnosti dostali od neznámej ženy. Po predvedení na oddelenie ŽP muž a žena uviedli, že sú z Moldavska. Ďalšie dve ženy so synmi vo veku 2, 6 a 12 rokov tvrdili, že pochádzajú z Čečenska, pričom na Slovensku boli v utečeneckom tábore v Brezovej pod Bradlom.
Ďalších migrantov, štyroch Gruzíncov a štyroch Indov zadržala hliadka ŽP v spolupráci s kolegami z oddelenia hraničnej kontroly PZ pri kontrole nákladného vlaku večer na Železničnej stanici Bratislava-Petržalka . Gruzínci aj Indovia sa skrývali vo vozňoch s drevom. Všetkých na mieste prevzala hliadka Oddelenia hraničnej a cudzineckej polície PZ Bratislava-Petržalka.
Agentúru SITA informoval hovorca ŽP Jozef Búranský.

Policajný pes v noci vyňuchal piatich Moldavcov, ukrytých vo vozni
TASRBratislava 7. 4.2004 - "Komisár Rex" železničnej polície dnes uprostred noci v Bratislave vyňuchal piatich Moldavčanov, ukrytých vo vozni.
Nákladným vlakom sa chceli piati mladí občania Moldavska vo veku 16, 22, 23 a dvaja 24-roční prepraviť zo Slovenska do Rakúska, ich púť však skončila na Železničnej stanici Bratislava východ . Keď hliadka ŽP so služobným psom o jednej v noci kontrolovala stanicu, pes štekaním označil vozeň, kde boli Moldavci ukrytí. Ani jeden nemal pri sebe doklad totožnosti, zato však každý mal u seba preukaz žiadateľa o azyl v SR. "Krátko po druhej v noci ich ŽP odovzdala orgánom hraničnej a cudzineckej polície v Petržalke," uviedol pre TASR Jozef Búranský, hovorca ŽP.

Železničná polícia v Bratislave objavila deväť migrantov z Indie
TASRBratislava 29. 01.2004 - Deväť Indov objavila Železničná polícia v Bratislave v stredu večer v nákladnom vlaku smerujúcom zo Slovenska do Rakúska.
Cudzincov spozoroval približne o 19.00 hod výpravca železničnej stanice Bratislava východ. Hliadka Železničnej polície so služobným psom objavila v piatich vagónoch, tzv. uhliakoch, deväť Indov. Všetci boli bez dokladov totožnosti a požiadali o azyl.
Migrantov predviedli na oddelenie železničnej polície, odkiaľ ich ešte pred polnocou prevzal pracovník Oddelenia hraničnej kontroly PZ z Jaroviec.
TASR o tom dnes informoval hovorca Železničnej polície Jozef Búranský.

Služobný pes vyňuchal na bratislavskej železničnej stanici štyroch Indov
TASRBratislava 10. 12.2003 - Služobný pes Železničnej polície (ŽP) vyňuchal štyroch Indov v utorok neskoro večer v nákladnom vozni na železničnej stanici Bratislava východ.
Na výzvu polície, aby predložili osobné doklady, muži nereagovali. Po predvedení na oddelenie železniční policajti zistili, že ide o cudzincov v azylovom konaní v záchytnom tábore v Gabčíkove. Tam mali byť dnes ráno vrátení na pokyn Oddelenia hraničnej kontroly PZ Jarovce. Do rúk jaroveckých policajtov putovali v utorok dvaja občania Gruzínska, ktorých hliadka ŽP zadržala ešte v pondelok neskoro večer na rovnakej železničnej stanici takisto s pomocou dvoch služobných psov. "Ani títo zadržaní nemali pri sebe doklady totožnosti," uviedol pre TASR hovorca ŽP Jozef Búranský.

Ostrá prevádzka od 2. apríla
SLOVENSKÉ A RAKÚSKE ŽELEZNICE ZRIADILI SPOLOČNÚ VÝMENNÚ STANICU BRATISLAVA VÝCHOD

Ľubomír MITAS

Zriadením spoločnej prechodovej stanice v žst. Bratislava východ od 2. apríla 2002 sa začal realizovať spoločný pilotný projekt slovenských a rakúskych železníc.

(úplné znenie článku sa nachádza v č. 8/2002 časopisu Ž-Semafor z 17. IV. 2002)


   (©  )


Strana vytvorená / Site created : 31-V-2002
Posledná aktualizácia / Last update : 06-III-2010
(  145060.htm )